Uutislistaukseen

Kirkko valmistautuu vastaanottamaan Ukrainan pakolaisia

Suomessa valmistaudutaan Ukrainan pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat eri puolilla Suomea ovat käynnistäneet valmistautumisen.

Kokonaisvastuu laajamittaiseen maahantuloon reagoimisessa on Maahanmuuttovirastolla. Kirkkohallitus on mukana sisäministeriön perustamassa poikkihallinnollisessa ryhmässä, joka koordinoi Suomeen tulevaa muuttoliikettä. Ryhmässä ovat edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi ainakin Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti. 

Samaan aikaan kun seurakunnat toteuttavat suunnitelmiaan esim. seurakuntatilojen käyttöönotosta, myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus tarjota omaa asuntoaan yksityismajoitukseen, jota koordinoi Kotimajoituksen tuki ryLinkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Yksityismajoituksesta ei makseta korvauksia. 

Kirkkohallituksen seurakunnille lähettämässä ohjeistuksessa muistutetaan myös, ettei Suomessa olevia venäläisiä saa kohdella syrjivästi sillä perusteella, että Venäjä on hyökkäävä osapuoli: “Venäläiset asuvat maassamme ja ovat osa yhteisöjämme. Venäjän kansa ja laajemmin kaikki venäläiset kärsivät sotatoimista. Nyt on tärkeää rakentaa rauhaa paikallistasolla.” 

“Nyt on panostettava yhdessä elämisen taitoon ja sen tietoiseen rakentamiseen. Seurakunnat ovat avainasemassa paikallistason sillanrakentajina”, Kirkkohallituksen asiantuntija Ulla Siirto toteaa.  

Valmistautuminen täydessä vauhdissa 

Useat seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat tuomassa tällä ja ensi viikolla päätöksentekoon katastrofiavun antamisen ukrainalaisille eri järjestöjen kautta. Näin seurakuntien jäsenten maksamilla kirkollisveroilla pystytään tukemaan hyökkäyssodan uhreja sekä Ukrainassa että lähialueilla ja myös Suomeen tulevia sotapakolaisia.

Seurakunnat ovat järjestämässä myös useilla paikkakunnilla lipaskeräyksiä. Seurakunnat viestivät toimistaan omilla verkkosivuillaan ja kanavissaan. 

Esimerkiksi Helsingin seurakunnissa selvitellään kirkkojen ja muiden tilojen tarjoamista pakolaisten hätämajoitukseen: paikkoja luvataan järjestää 500–1000, ja parhaillaan kartoitetaan, mitkä tilat ovat logistisesti, käytettävyydeltään ja vapaaehtoisten kannalta toimivimmat. Samoin mm. Espoossa, Vantaalla ja Joensuussa varaudutaan osoittamaan leirikeskus pakolaisten majoituskäyttöön. 

Oulun seurakuntayhtymä valmistautuu pakolaisten vastaanottamiseen tarjoamalla majoituskäyttöön viittä leirikeskustaan. Niihin on mahdollista majoittaa noin 250 henkilöä. Lisäksi yhtymä kerää varoja pakolaisia tukevaan diakoniatyöhön kaikille avoimella Ouluilo-keräyksellä.   

Turun kaupunki, seurakunnat, avustusjärjestöt ja muut toimijat ovat kokoontuneet, ja Turussa on valmius ottaa pakolaisia leirikeskuksiin. Tampereen kaupunki ja Tampereen seurakunnat järjestävät tukitapahtuman Kiovanpuistossa sunnuntaina 6.3. klo 15.00, ja Vanhaan kirkkoon avataan Huolikahvila.  

Kuopiossa selvitetään hätämajoitusmahdollisuuksia ja rahallista avustusta esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kuopion tuomikirkkoseurakunta järjesti 1.3.2022 lipaskeräyksen Kirkon Ulkomaanavulle. Tulevana lauantaina järjestetään tukikonsertit Kuopion tuomikirkossa ja Maaningan kirkossa ukrainalaisten perheiden auttamiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta.  

Henkistä tukea, konkreettista apua avustusjärjestöjen kautta 

Jokaisessa seurakunnassa on edelleen mahdollisuus järjestää rukoushetkiä Ukrainan tilanteen ja sodassa kärsivien muistamiseksi sekä antaa taloudellista apua sodan uhrien auttamiseksi esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun (KUA) tai lähetysjärjestöjen kautta. 

KUA:lla on valmius ja osaaminen auttaa akuutin hätäavun ja pakolaisten vastaanottamisen lisäksi myös konfliktin pitkäaikaisten vaikutusten hoitamisessa kuten ruokaturvan, hygienian, psykososiaalisen tuen, toimeentulon ja hätätilanteissa järjestettävän koulunkäynnin turvaamisessa yhteistyössä ACT Alliance -sisarjärjestöjensä kanssa.  

Kirkon ulkomaanapu kertoi käyttävänsä keräyksen 1.3. mennessä tuottamasta yli miljoonasta eurosta ensimmäiset 500 000 euroa sodasta kärsineiden perheiden perustarpeiden, kuten ruoan, lämpimien peittojen ja makuupussien, turvaamiseksi. 

Ihmisten henkisen ja hengellisen tuen tarve kasvaa sotatoimien laajetessa. On tärkeä tukea niin maassa asuvia ukrainalaisia kuin muita sodasta ahdistuneita, etenkin lapsia ja nuoria. Apua tarjotaan paitsi kasvokkain kirkossa ja seurakuntatiloissa,

Lisätietoja: asiantuntija Ulla Siirto, Kirkkohallitus ulla.siirto@evl.fi, p. 040 688 1440  

2022-03-03 12:20:40.0