Kodin siunaaminen

Kodin siunaaminen on vanha kristillinen perinne. Koti siunataan, kun sinne on muutettu. Vanha perine on myös siunata koti kerran vuodessa uudelleen, loppiaisaikana (eli tammikuussa).

Kodin siunaaminen on lyhyt rukoushetki, jossa lauletaan virsiä tai (kuunnellaan) muuta musiikkia, luetaan Raamatusta lyhyt lukukappale ja rukoillaan kodin, siellä asuvien ja siellä vierailevien puolesta. Rukouksen yhteydessä koti siunataan rukouksella. Jos toivotaan, siunauksen yhteydessä voidaan käyttää jotain symbolista elettä, kuten vaikkapa eri huoneissa kiertämistä ja niiden siunaamista erikseen. Rukoushetki kestää noin viisitoista (15) minuuttia.

Kodin siunaamisen rukoushetkeä pitämään voi pyytää papin soittamalla seurakuntatoimistoon. Myös muu henkilö voi tarvittaessa toimittaa kodin siunaamisen.

Kodin siunaamisen rukoushetki voidaan liittää esimerkiksi tupaantulijaisiin tai johonkin muuhun sopivaan juhlaan. Se voi olla myös lyhyt, jopa arkinen hetki. Kodin siunaaminen voidaan tehdä myös kasteen yhteydessä. Silloin pappi esirukouksen yhteydessä siunaa kodin.

Kodin merkitys

Kodin siunaamisessa puhutaan kodin merkityksestä. Se on paikka, jossa meillä on oma, yksityinen alueemme, ja jossa olemme turvassa. Se on myös paikka, jossa voimme osoittaa vieraanvaraisuutta muille. Jos kodissa asuu useampi, koti on myös paikka, jossa opetellaan keskinäistä rakkautta. Kodin siunaamisen rukoushetkessä muistetaan näitä kaikkia asioita, pohditaan niiden merkityksiä, ja kiitetään Jumalaa siitä lahjasta, että hän on antanut kodin.

Elämän perustarpeet ovat vesi, ruoka, vaatteet ja asunto, joka antaa suojan toisten katseilta.
(Sirakin kirja 29:21)

Älkää unohtako osoittaa vieraanvaraisuutta, sillä jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä.
(Kirje heprealaisille 13:2)