Täällä Pohjantähden alla -konsertti

Täällä Pohjantähden alla -konsertti Keskuskirkko

Petri Laaksosen 25-vuotisjuhlakonsertti

Ohjelma 20 e, tuntia ennen ovelta.

Laulaja-lauluntekijä Petri Laaksonen aloitti syyskuussa koko syksyn mittaisen konserttikiertueen, jolla hän juhlistaa 25-vuotista uraansa laulajana. Kiertue kestää kaksi kuukautta ja sen aikana Petri esiintyy kirkkokonserteissa laajalti eri puolilla Suomea.

Petrin ensimmäinen soololevy Täällä Pohjantähden alla ilmestyi neljännesvuosisata sitten syyskuussa 1994. Levyn suosion tuoman keikkamäärän ja studiotöiden vuoksi Petri jätti säännöllisen päivätyön yläasteen ja lukion musiikinopettajana. Ensilevyn nimikkosävelmästä muodostui vuosien aikana yksi ikonisimmista suomalaisen mielenmaiseman kuvaajista. Petri on säveltänyt lisäksi kappaleita muille artisteille, muun muassa euroviisusävelmät Eläköön elämä Sonja Lumpeelle vuonna 1985, Sata salamaa Virve Rostille vuonna 1987 sekä Oot voimani mun Anna Erikssonille vuonna 2000. Hän on julkaissut 13 soololevyä, useamman kokoelmalevyn sekä useita teemallisia albumeita. Uset levyt ovat myyneet kultaa tai platinaa. Merkittävä aluevaltaus oli vuosikymmenen vaihteessa Vanha laulu -levylle levytetyt laulut klassikkorunoiljijoiden teksteihin (Eino Leino ja Kaarlo Sarkia) sekä kolme vuotta sitten julkaistu jäähyväislaulujen levy In Memoriam – Elät aina minussa.

Petri kokee itse olevansa ennen kaikkea live-esiintyjä ja kiertueen ohjelmisto koostuukin hänen laajan tuotantonsa helmistä, kuten kappaleista Täällä pohjantähden alla, Tein lasinkuultavan laulun, Sata salamaa, Kirkas kipinä, Meren laulua kuuntelen, Hyvää matkaa, Reissulaulu ja In Memoriam.

“25-vuotta sitten pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen unelmani ja sain tehdä soololevyn, joka rakentui Täällä Pohjantähden alla -laulun ympärille. Tämä on laulu, joka muutti elämäni. Tekstin oli kirjoittanut Turkka Mali lukioikäisenä, jonka sinikantisessa vihossa teksti oli piileskellyt vuosikymmeniä. Vuosien aikana laulu on saanut siivet alleen niin, että olen saanut esittää sitä mitä erilaisimmissa juhlissa ja tilaisuuksissa, muun muassa kaikille tänä aikana virassa olleille presidenteille muista yleisöistä puhumattakaan. Se on liitetty ihmisten tärkeisiin hetkiin ja suomalaiseen mielenmaisemaan. 25 vuotta sitten en osannut edes haaveilla ammatin vaihdosta opettajasta päätoimiseksi esiintyjäksi, jolla olisi mahdollisuus julkaista yi 20 levyä”, Petri sanoo.

Petri jatkaa uraansa edelleen: “Nykypäivän hitit tuntuvat usein melko typistetyiltä. Itse olen aina rakastanut laajoja melodioita ja tunnekylläistä harmoniaa, jotka parhaimmillaan koskettavat kuulijoita, rohkaisevat ja lohduttavat niin ilossa kuin murheenkin hetkellä. Ihmiset ovat halunneet niitä kuulla ja tulla konsertteihin, mistä olen kiitollinen. Haluan olla uskollinen nuoruuteni näylle ja säveltää ja laulaa melodisia ja koskettavia lauluja tämän juhlakiertueen jälkeenkin. Tehdä musiikkia, jolla on syvempää merkitystä ihmisille. Jospa jokin laulu voisi vastakin jäädä elämään ihmisten muistiin.”

Petri on palkittu uransa aikana useilla kulta- ja platinalevyillä. Viime vuonna hänelle myönnettiin Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan arvostettu kirkkotaiteen Engel-palkinto.

Keskuskirkko

Joulun tarina -konsertti