Keskuskirkko

Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki

Keskuskirkko

Keskuskirkko rakennettiin riihimäkeläisten kokoamilla vapaaehtoisilla varoilla ja rautatiehallituksen tuella. Kirkko valmistui vuonna 1905, ja helluntaina samana vuonna Porvoon piispa Herman Råbergh vihki sen kirkoksi, vaikka rakennusvaiheessa suunniteltiin vielä rukoushuonetta. Kirkon piirustukset laati helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Nyström - Petrelius - Penttilä. Rukoushuoneyhdistys lahjoitti etukäteen kirkon myöhemmin perustettavalle seurakunnalle.

Kirkkoa laajennettiin vuonna 1927, jolloin rakennettiin kirkon pohjoissivu ja pohjoinen parveke. Sodan vaurioita korjattiin vuonna 1952. Seuraava suuri korjaus oli vuosina 1977-1978.

Kirkkosalissa pyrittiin arkkitehtoniseen yhtenäisyyteen. Alttarin taakse rakennettiin lisätilaa, jonne sijoitettiin sakasti ja monitoimitila palvelemaan mm. kirkkopyhäkoulua ja toimituskappelina. Viimeisin korjaus oli vuonna 2005. Arkkitehti Hanna Lyytinen suunnitteli kirkon nykyisen värityksen, valaisimet ja yleisilmeen.

Taivaan portti
Kuorisyvennys pilastereineen muodostaa "Taivaan portti" -aiheen. Alttariseinän krusifiksi on taiteilija Hannes Autereen työtä. Seurakuntanuoret lahjoittivat sen vuonna 1927.

Kristallinen kruunu ja maalaukset
Kristallisen kynttiläkruunun lahjoitti ylikonduktööri Gustaf Skogster pian kirkon valmistumisen jälkeen. Kattoholvin koristemaalaus on taiteilija Urho Lehtisen työtä vuodelta 1927. Kirkon etuosassa ovat saman taitelijan maalaukset: syntiinlankeemus, Golgata ja taivas, jotka aiemmin olivat saarnatuolin seinämissä.

Urut
Kirkon ensimmäiset 11-äänikertaiset urut valmistuivat vuonna 1906. Nykyiset 26-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1978. Urut suunnitteli dir.mus. Asko Rautioaho ja valmisti urkurakentamo Hans Heinrich.

Kirkonkellot
Pienempi kirkonkello on valettu Pietarissa ja se on peräisin Riihimäen varuskunnan ortodoksisesta kirkosta, jonka useimmat kellot valtio myi Suomen itsenäistymisen jälkeen. Isompi kello on Lokomon valama vuodelta 1927.

Kirkossa on istumapaikkoja 630.

Keskuskirkon tilavaraukset kirkkoherranvirastosta.

Pysäköinti ja esteettömyys

Keskuskirkon yhteydessä on useita pysäköintialueita.
Inva-luiska löytyy kirkon oikealta puolelta sivuovelle, joka avautuu sähköisesti.
Luiskan läheisyydessä on inva-parkkipaikka.

Kirkossa on inva-luiska alttarialueelle.
Pyörätuoleille on varattu paikka läheltä sivuovea.

Kirkossa on induktiosilmukka, jonka kuuluvuus on keskellä kirkkoa.
Parvien alla silmukka ei toimi.  Kirkon eteisaulassa on inva-wc.

Keskuskirkon esteettömyysopas

Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki