22.9.2017

Ps. 65:4-5Syntimme ovat meille liian raskaat,
mutta sinä annat ne anteeksi.
Autuas se, jonka sinä valitset!
Hän saa tulla luoksesi
ja asua pyhäkössäsi.

SEURAKUNNAN
TILAT

/ KIRKOT

Kirkot

Virtuaalikuvaukset (360 astetta)

- Keskuskirkko

- Kappelikirkko

- Kirkkopuiston seurakuntakodin iso sali ja ryijysali

Keskuskirkko

Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki
Keskuskirkon seurakuntamestari: 050 591 7096

Keskuskirkko rakennettiin riihimäkeläisten kokoamilla vapaaehtoisilla varoilla ja rautatiehallituksen tuella. Kirkko valmistui vuonna 1905, ja helluntaina samana vuonna Porvoon piispa Herman Råbergh vihki sen kirkoksi, vaikka rakennusvaiheessa suunniteltiin vielä rukoushuonetta. Kirkon piirustukset laati helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Nyström - Petrelius - Penttilä. Rukoushuoneyhdistys lahjoitti etukäteen kirkon myöhemmin perustettavalle seurakunnalle.

Kirkkoa laajennettiin vuonna 1927, jolloin rakennettiin kirkon pohjoissivu ja pohjoinen parveke. Sodan vaurioita korjattiin vuonna 1952. Seuraava suuri korjaus oli vuosina 1977-1978.

Kirkkosalissa pyrittiin arkkitehtoniseen yhtenäisyyteen. Alttarin taakse rakennettiin lisätilaa, jonne sijoitettiin sakasti ja monitoimitila palvelemaan mm. kirkkopyhäkoulua ja toimituskappelina. Viimeisin korjaus oli vuonna 2005. Arkkitehti Hanna Lyytinen suunnitteli kirkon nykyisen värityksen, valaisimet ja yleisilmeen.

Taivaan portti

Kuorisyvennys pilastereineen muodostaa "Taivaan portti" -aiheen. Alttariseinän krusifiksi on taiteilija Hannes Autereen työtä. Seurakuntanuoret lahjoittivat sen vuonna 1927.

Kristallinen kruunu ja maalaukset

Kristallisen kynttiläkruunun lahjoitti ylikonduktööri Gustaf Skogster pian kirkon valmistumisen jälkeen. Kattoholvin koristemaalaus on taiteilija Urho Lehtisen työtä vuodelta 1927. Kirkon etuosassa ovat saman taitelijan maalaukset: syntiinlankeemus, Golgata ja taivas, jotka aiemmin olivat saarnatuolin seinämissä.

Urut

Kirkon ensimmäiset 11-äänikertaiset urut valmistuivat vuonna 1906. Nykyiset 26-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1978. Urut suunnitteli dir.mus. Asko Rautioaho ja valmisti urkurakentamo Hans Heinrich.

Kirkonkellot

Pienempi kirkonkello on valettu Pietarissa ja se on peräisin Riihimäen varuskunnan ortodoksisesta kirkosta, jonka useimmat kellot valtio myi Suomen itsenäistymisen jälkeen. Isompi kello on Lokomon valama vuodelta 1927.

Kirkossa on istumapaikkoja 630.

Keskuskirkon esteettömyysopas

Keskuskirkon induktiosilmukan kuuluvuuskartta

Kappelikirkko

Kolehmaisenkatu 26, 11100 Riihimäki

Kappelikirkon seurakuntamestari: 050 591 7095

Hautausmaan yhteydessä sijaitseva Kappelikirkko valmistui vuonna 1956. Kirkon suunnitteli arkkitehti Lauri Heinänen. Kirkon vihki piispa E.G. Gulin palvelemaan sekä siunauskappelina että kirkkona.

Kirkon etuseinän katosta lattiaan ja seinästä toiseen ulottuva risti kuvaa Jumalan rakkauden laajuutta. Pian kirkon valmistumisen jälkeen etuseinälle sijoitettiin Antrean kirkosta turvaan pelastettu Aleksandra Såltinin alttaritaulu. Antrealaiset näet sijoitettiin Riihimäen ympäristöön sodan jälkeen. Kirkon lasinen kastemalja on Riihimäen Lasi Oy:n lahja.

Kirkon peruskorjauksessa vuonna 1986 laajennettiin eteistiloja. Korjauksen suunnitteli arkkitehti Harri Hietanen. Kirkossa on 300 istumapaikkaa.

Kirkon 12-äänikertaiset urut ovat professori Elis Mårtensonin suunnittelemat ja Kangasalan urkutehdas rakensi ne vuonna 1957. Kirkonkello on ilmeisesti sotasaalista 30-vuotisesta sodasta. Kello hankittiin Tuusulasta vuonna 1905 Keskuskirkkoon.

Kappelikirkon esteettömyysopas

Kappelikirkon induktiosilmukan kuuluvuuskartta

Varuskuntakirkolla vaiherikas historia

Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1913. Kirkko on valmistunut vuonna 1915 venäläisen varuskunnan ortodoksiseksi sotilaskirkoksi. Kirkon nimeksi tuli Kristuksen kirkastumisen kirkko.
Punatiilinen kirkko on rakennettu 1880-luvulta olevien tyyppipiirustusten mukaan ja se edustaa ns. tsaarinajan kasarmityyliä.

Suomen itsenäistyttyä kirkko jäi valtion omistukseen. Kirkon tornit purettiin, sisusta tuhottiin ja ikonit hävisivät. Valtio myi kirkonkellot. Vain kolme pienintä kello jäi myymättä ja ne ovat nyt käytössä. Kirkko oli vuosikymmeniä varuskunnan varastona.

Puolustusministeriö vuokrasi 1950-luvun lopulla kirkon Riihimäen seurakunnalle korjausta ja kunnossapitoa vastaan. Kirkko korjattiin arkkitehti Kalevi Väyrysen suunnitelmien mukaisesti suurelta osin talkootyönä. Kirkon vihki piispa E.G. Gulin vuonna 1960 palvelemaan varuskuntaa ja seurakuntaa.

Kirkkoon valmistui vuonna 1993 urkurakentamo Veikko Virtasen 8-äänikertaiset urut. Kirkon erinomainen akustiikka on tehnyt siitä konsertti- ja äänityskirkon.

Istumapaikkoja on 410.

Varuskuntakirkko siirtyi elokuussa 2009 varuskunnan vastuulle.
Seurakunta järjestää edelleen kirkossa muutamia tilaisuuksia vuodessa,
mm. joulunaikaan.

Keskuskirkko

Keskuskirkon takaosassa on pieni kappeli, joka sopii pienten tilaisuuksien paikaksi.

Kappelikirkko

Varuskuntakirkko